כמו בכל קיץ, נראית תמונה עגומה בחוף הים, לפתע מגיח מהים ילד בוכה, רץ לאמו שיושבת על החוף וזועק שמדוזה שצרבה את גופו. בינתיים גוברים הדיווחים שמגיעים מעומק הים על להקות מדוזות גדולות שמתקרבות לחופים. צורב יהיה להיכנס למים בתקופה הקרובה. בעונה זו, חוץ מזה ממילא הים סוער ומסוכן. מצוידים בכל האזהרות יוצא מדורינו לראות מה בכל זאת אפשר לעשות בים, על החוף, מבלי לצלוח את הגלים ולשחות למרחקים. יצאנו לחקור כמה פיסת חוף בהם אפשר לטייל לאורך הים, לטבול רגל אחת במים ורגל אחת בחול. טיול יבש לאורך החוף, אם מתעקשים טובלים את הרגליים.
המדינה שלנו ארוכה וצרה במותניים, כמעט כל צידה המערבי נושק לים התיכון. ההיסטוריה העתיקה מלמדת שהקדמונים התקבצו לחיות על חופי הארץ. הקימו מצודות ענקיות שכמה משרידיהן נותרו כמצבת זיכרון לאותה תקופה. בנו כמה נמלים עתיקים מהם יצאו אוניות לסחור בים התיכון. צבאות האויב פלשו לארץ דרך הים רכובים על ספינות מלחמה. לאורך החוף נבנו ערים מבוצרות ויפות. הפיניקים למדו להפיק את צבע הארגמן מחלזונות במפרצים הרדודים. עד היום, בעומק הים מתגלות עדויות לפעילות ימית שהיתה לאורך חופי הים, בדמותן של ספינות טבועות. אלה שניסו להגיע לחופים, כשלו מול הסלעים, מול משברי הים או מול הלוחמים שהגנו על החופים. כיום נותרו מעט חופים פראיים, לא מיושבים, שאפשר לטייל בהם בחופשיות. בדרך כלל קשה להגיע אל אותם החופים ונדרשת הליכה, לעיתים ארוכה, הרשויות מערימות קשיים על הקייטן חובב הבדידות. אבל מצאנו עבורכם כמה מסלולי הליכה על חוף הים, נספר לכם בקצרה מה אפשר לעשות בכל חוף, את הטיול רצוי לעשות בשעות הבוקר המוקדמות או אחה"צ, להנות מיופיו של הים במבט מהחוף.
אחד החופים המפורצים והיפים בצפון הארץ. מצוק סלעי ובו הים מעניק לכם הרפתקאות, ומקומות קסומים וגלים מסתערים על החוף. אורכו של המסלול כחמישה ק"מ, אפשר ללכת לאורכו, ממש על מצוק, סמוך למים, אפשר לנסוע ברכב, בדרך נוף שהכשירו אנשי קק"ל. דרך הנוף מתפתלת לאורך החוף עד למצוקים הלבנים של ראש הנקרה. אבל ההנאה הגדולה ללכת על הסלעים, מעל קו המים, במידה והים סוער, גלים כבדים מתרסקים אל המצוק, מעלים ענן של רסיסי ים מלוח. אם הים רגוע תגלו בין הסלעים מפרצים זעירים ובהם פיסות חוף קטנות אליהם מסתערים גלים רכים וים צלול. הפיניקים, יושבי ערי החוף יצאו ממפרצי חוף אכזיב אל הים בדרכם לסחור עם תושבי אגן הים התיכון. חוף בצת והחולי ומפרצי אכזיב שעליהם מסתערים גלים, משאירים בריכות קטנות של מי ים, בתוכם מסתתרים סרטנים זעירים, תמנונים קטנים ודגים. כביש הנוף מגיע עד למרגלות המצוק הלבן בקצה רכס סולם צור. שם דייגים זורקים חכה מהסלעים הלבנים. המים כאן צלולים ורחש נעים של המון המון צדפים. תגלו גם שרידי מסילת הברזל שהוליכה ללבנון והיא נעלמת במנהרה גדולה מתחת לצוקי ראש הנקרה..
טיפ מיוחד: ליד המצוק הלבן תמתינו לשעת שקיעת השמש. המראה מופלא, מצוק הגיר הלבן הופך לאדום מרהיב והים הופך לזהוב.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 4, צפונה מנהריה. בחניון של שמורת אכזיב פונים לחלקו הצפוני של מגרש החניה, משם נמתחת צפונה דרך נוף קק"ל שכמעט נושקת לקו המים. הכביש מסתיים במצוק הלבן למרגלות רגל הפיל. ללא תשלום.
חובבי ההליכה מוזמנים להתחיל את המסלול בחוף הדרומי של חיפה, חול הים רך, מרחבי חוף, וגלי הים המתרפקים על החול, החוף נמתח עד עתלית. בעתלית, מצפון למצודת עתלית קטע חוף פראי ופתוח. אחד המראות היפים בקו המים מתנשא מבצר עתלית, ניצב במלוא הדרו על שן סלע בולט וגלי הים מסתערים עליו. למצודה אין אפשרות להגיע זהו שטח צבאי סגור. מהחוף אפשר ללכת צפונה אל מתחת למחנה המעפילים עתלית. או דרומה, מעבר למצודה, לאחד החופים היפים עם מפרץ יפה, אי קטן שאפשר לעבור אליו בגשרון. זהו חוף נווה ים, אם תרצו אפשר להמשיך מכאן ברגל דרומה, לשפך נחל תנינים ולכיוון שמורת דור הבונים.
טיפ מיוחד: מוזיאון המעפילים, תצוגה חדשה וסיור לימודי על תולדות העפלה. בנוה ים על הסלעים נוצרת בריכות קטנות ובהם נכלאים דגים זעירים עד בוא הגאות ואם הים סוער תוכלו לראות את הגייזר בפעולה, גלי הים חודרים מתחת לסלע נדחקים אל פתח צר ומרימים לשמיים זרם מים.
איך מגיעים: מכביש 2 יורדים במחלף עתלית, נוסעים מערבה, חוצים את רכס הכורכר וחוצים את מסילת הרכבת, מולכם מבצר עתלית והכביש מוליך לחוף. ללא תשלום.
פיסת חוף פראית צמודה למצוק הכורכר. אחת הנקודות הגבוהות במצוק הכורכר התוחם את הים. תל גדור מתנשא מעל, מגיע כמעט ל-50 מ' מעל פני הים, ממנו נמתחת תצפית נפלאה על האזור ועל הים למרגלותיו מפרץ קסום. על המצוק שביל שמתאים לרכבי שטח ולמטיילים, אך נעים יותר ללכת על החוף. שם נחים גושי כורכר כבדים שנפרדו מהמצוק, שרועים על החוף ומתכלים בגלי הים. המסלול נקטע בגדר בית הספר הימי, 'מבואות ים'. עוקפים אותו על הכביש ויורדים לאורך הגדר הדרומית של בית הספר לחוף סלעי וקסום מקום חביב במיוחד על דייגי החכה. להקשיב לגלי הים לצעוד על אלפי הצדפים, לראות איך נוגס הים במצוק הכורכר וטובלים במי נחל אלכסנדר.
טיפ מיוחד: כמה שבילים במצוק הכורכר היורד מבית ינאי לחוף הים. לאורך השבילים היורדים לחוף פיסול מרהיב של הטבע. אחד המקומות היפים במסלול טיפוס אל תל גדור לתצפית על הים, למרגלות התל נמצאים דייגי חכה.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 2 (ת"א חיפה) יורדים במחלף אולגה ונוסעים מערבה לים, יורדים בחניון חוף אולגה והולכים דרומה. (יש צורך לעקוף את בית הספר הימי מבואות ים). ללא תשלום.
הגלים המסתערים על החוף נפרסים כמניפה רחבה, בגלל החוף הרחב ללא סלעים, אפשר בהנאה רבה להוריד את הסנדלים ולטבול את הרגלים בגלים הנשלחים.
איך מגיעים: ביפו בוחרים את רחוב יהודה הימית היורד עד לים. לפני הכניסה לנמל פונים דרומה לכביש המקביל לנמל ממשיכים עד למגרש החניה שבצדו הדרומי של הנמל. ללא תשלום.
קטע של כחמישה קילומטר שבו גלי הים מביאים אוצרות מהמעמקים, קטע זה מותר להליכה רק בשישי ושבת, (במשך השבוע משמש כשטח אימונים לצה"ל). חולות הזהב של ניצנים, אחר נכנסים לשטח פתוח ולחוף הפראי, גלי הים מביאים לכאן נדוניה כבדה, גזעי עצים, בקבוקים, צדפים ועוד חפצים שהים סער הקיא ממנו. ההליכה עד קצה הצפוני של שכונת ברנע. בחולות, ממזרח לקו המים אפשר למצוא בעלי חיים, צבאים, שועלים חוגלות ועוד, רחוק יותר מקו המים, עצי שיקמה גדולים. אם תרצו להוסיף עוד למסלול תוכלו להתחיל אותו מדרום לאשדוד, בחוף מצודת ים וללכת דרומה עד ניצנים.
טיפ מיוחד: זה המקום להתבודד, מסלול שכמעט לא הולכים בו, רוב הסיכויים שתהיו לבד. אפשר בזוג או בודד. עד ניצנים יש פלח חוף יפה שנמתח ממצודת אשדוד ים בדרום אשדוד ועד שמורת חולות ניצנים.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 4 בין אשדוד לאשקלון, פונים מערבה לחוף ניצנים חייבם להיכנס לחניון של חוף ניצנים. (אפשר לעשות את המסלול הפוך, מאשקלון לניצנים).
צליל מרגיע. כל מי שמגיע לחוף ובו יש ערימות של צדפים יוכל להאזין לגלי הים שמסתערים על הצדפים. שהגל החוזר לים מגלגל את הצדפים, יוצר קול רך ומרגיע. אם תקשיבו לרחש הנעים תרגישו כמה רוגע יש בהם. תוכלו להקליט בנייד שלכם את רחש הגל המהתל בצדפים. שתגיעו לבתיכם תעבירו את הקולות לדיסק ותייצרו לעצמכם את רחש הים, כמוסיקת רקע לפני השינה. לכם, או לילדים. שני מקומות בהם ריכוז צדפים, חוף הצדפים, בין הבונים לדור. בחלק הדרומי של חוף פלמחים, צמוד למצודה העתיקה.