לא רחוק ממחלף לטרון נחה בשלווה מנותקת ומוקפת חומה שרידי עיר עתיקה מהתקופה הרומית -ביזנטית, העיר שנקראת 'אמאוס'. השם הראשון של המקום 'חמת' ע"ש מעיינות המרפא החמים שזרמו בה. במשך השנים שובש השם 'חמת' ועם עליית השלטון הרומי נקרא המקום בשם 'אמאוס', החוקרים מספרים שבמקום פרחה קהילה יהודית גדולה. אנו מטיילים היום במזרח עמק איילון, לא רחוק מפארק קנדה (איילון).
אמאוס נזכר לראשונה בספר המקבים בקרב שהתחולל כאן בשנת 165 לפנה"ס, במרד החשמונאים, כאן באזור היה שטח ההערכות של הצבא הממלכה הסלאוקית שיצאו להילחם ולחפש את צבאו של יהודה המכבי שהסתתרו בהרים. אנשי יהודה עקבו מרחוק על הערכות הצבא הסלאוקי ובשעת כושר תקפו את מחנה הצבא, החיילים הונסו וצבא יהודה שרף את המקום. לאחר זמן המקום הפך לעיר יהודית ושימש כבירת אחד ממחוזות יהודה. בזמן המרד הגדול העיר נכבשה על ידי הרומאים בהנהגת אספסיאנוס שהציב במקום את מחנהו ושינה את שם המקום ל'ניקופוליס' (עיר הנצחון).
אמאוס -ניקופוליס נודעה גם בתקופה זו בזכות בית המרחץ הגדול שהוקם בה, אמת מים הוליכה מים חמים ממעיינות שנמצאו ממזרח לעיר. במהלך ההיסטוריה התחלפו המנהיגים והכובשים, בשנת 220 לספירה חודש הישוב במקום ונקרא 'ניקופוליס אנטונינופוליס'. גרו בו נוצרים לצד יהודים וגם עובדי אלילים, נדלג על ההיסטוריה הרצופה של בכיבושים של המקום ומנהיגים ששלטו במקום, במאה השישית הקימו מנזר ב'ניקופוליס' והעיר זכתה להופיע במפת הפסיפס הענקית שבעבר הירדן, מפת 'מידבא'. הרבה גילגולים עברו על העיר שנחרבה, נשרפה ושוקמה בתקופות שונות.
אך חשיבותה הרבה של העיר אמאוס לנוצרים. בספר הקדוש לנוצרים 'הבשורה על פי לוקאס' מסופר שישוע (ישו) התגלה לתלמידיו בפעם הראשונה אחרי שנצלב כאן באמאוס, על פי המסורת הנוצרית ישו קם לתחייה והופיע בפעם הראשונה בעמק איילון. המסורת מזהה את אחד מתלמידיו 'קליאופס' שנכח בירושלים בעת הצליבה ואת התלמיד השני שמעון שהיה אחד משבעים תלמידיו של ישו, מסופר ששנים עשו דרכם מירושלים לאמאוס אל הכפר שנקרא אז 'עמאוס'
"וְהִנֵּה שְׁנַיִם מֵהֶם הָיוּ הֹלְכִים בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה אֶל־כְּפָר אֶחָד הַרְחֵק מִירוּשָׁלַיִם כְּשִׁשִּׁים רִיס וּשְׁמוֹ עַמָּאוּס׃ וְהֵם נִדְבְּרוּ אִישׁ אֶל־רֵעֵהוּ עַל־כָּל־הַקֹּרוֹת הָאֵלֶּה׃ וַיְהִי הֵם מְדַבְּרִים וּמִתְוַכְּחִים יָחַד וְהִנֵּה יֵשׁוּעַ עַצְמוֹ נִגַּשׁ וַיֵּלֶךְ אִתָּם׃ וְעֵינֵיהֶם אֲחוּזוֹת וְלֹא יַכִּירֻהוּ׃ וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם מָה הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אַתֶּם נֹשְׂאִים וְנֹתְנִים בָּהֶם יַחְדָּו בַּדָּרֶךְ וַיַּעַמְדוּ וּפְנֵיהֶם זֹעֲפִים׃ וַיַּעַן אֶחָד מֵהֶם וּשְׁמוֹ קְלֵיוֹפָס וַיֹּאמֶר אֵלָיו הַאַתָּה לְבַדְּךָ גָּר בִּירוּשָׁלַיִם וְלֹא יָדַעְתָּ אֶת־אֲשֶׁר נַעֲשָׂה בְתוֹכָהּ בַּיָּמִים הָאֵלֶּה׃
ולכן המקום נחשב קדוש לנוצרים והוא חלק ממסלול הצליינים המגיעים לישראל, אחד מהמקומות הקדושים במסלול בעקבות ישו, סביר להניח שאם תגיעו למקום תפגשו קבוצה של צליינים עם הכומר של הקהילה שעורכים מיסה במקום בשרידי אחת משתי הכנסיות ביזנטיות שנחשפו במקום, רצפת הפסיפס שנותרה הועברה למוזיאון היפה שנמצא במקום בראש הגבעה, המקום היפה מוקף חומה כמה שבילים מטפסים לראש הגבעה ולצד השבילים במערב האתר כמה מערות קבורה עתיקות,
הכניסה למקום בתשלום סמלי, (7 שקלים), אפשר לסייר בין החפירות לקרוא הסברים בכמה שפות, לראות את השרידים של הכנסיות, כוכי הקבורה שנחשפו, שביל מרכזי סלול מטפס במעלה הגבעה ושבילים קטנים מתפתלים במעלה לצידם בין הצמחיה פינות ישיבה והתייחדות. במעלה הגבעה מבנה גדול ומטופח. חלקו הקרוב של המבנה נמצא המוזיאון ובו מוקרן סרט בכמה שפות (גם בעברית) על המקום וההיסטוריה, במוזיאון מוצג חלק גדול מה פסיפס הסברים ושרטוט משוער של מלוא הפסיפס ממצאים ארכיאולוגיים ואת סיפורו של ישוע (ישו) ותלמידיו בכפר עמאוס. שיוצאים המוזיאון מטפסים עוד קצת למעלה לכנסייה (כרגע אין כניסה לכנסייה), בחזר בריכה קטנה עטופה בצמחיה ובה משייטים להם דגי זהב. יש מדרגות העולות למרפסת שצופה אל עמק איילון ואל הכנסייה. הכנסייה היא מיוחדת שצמחה מהזרם הפרוטסטנטי, קהילת 'בני האושר'. מטרתם לקבל את האחר, הפעילות למען השלום וההבנה בצורך לקיום דו צדדי , לשלום בין יהודים לנוצרים, הם מנהלים ומתחזקים את 'בית השלום', את המנזר ואת האתר הארכיאולוגי . מנזר 'בית השלום' צבוע בלבן , ממוקם בו בית תפילה צנוע ועל חלונותיו מאחדים את כל סמלי הדת: מגן דוד, צלב וסהר מוסלמי, במבנה גרים אנשי הקהילה ובני משפחותיהם ונזירים בני הקהילה.
המעיינות נמצאים ממזרח למנזר, בתקופה קדומה הועברו המים למקום בעזרת אמות מים סגורות שהעבירו את המים מהמעיינות אל העיר, בדרך יש שרידי לאמת המים. כדי להגיע למעיינות צאו חזרה לרכב שהשארתם במגרש החניה, תמשיכו מזרחה ל'פארק קנדה' (איילון), בצומת הכניסה לפארק תפנו שמאלה לחלקו המרבי של הפארק. תרדו בכביש קטן וצר דרך מטעי זיתים, בקצה הפארק תפנו שמאלה (דרומה) תעברו את ערוץ הנחל ותמשיכו עם הכביש דרומה בשלב מסויים הכביש פונה מזרחה ומסתיים בכיר גדולה עם עץ ברוש ענק, שם ממתין לכם שלט שמספר על מעיינות אמאוס, כמה מטרים מהשלט המעיין המכוסה ברשת ברזל, אפשר להציץ ולראות באר עמוקה מסודרת בקוטר של שלושה מטרים ודרך הסבכה אפשר לראות את המים הנמצאים בעומק של כ10 מ'.