דובי זכאידובי זכאידובי זכאידובי זכאי
  • על אודות
  • רכב
  • מקום
  • איור
  • כל הכתבות
✕
מקום/ מה מסתתר מאחורי הברוש
1 בספטמבר 2020
מקום/ מעין על הדרך
3 בספטמבר 2020
פורסם על ידי דובי זכאי ב- 3 בספטמבר 2020
קטגוריות
  • כללי
תגיות
  • חירבת קרתא
  • חצבים
  • עתלית

מקום/ החצבים באים

בחורבת קרתא הסתיו כבר הכריז על בואו, גדודי עננים וחצבים פורחים

כמה רמיזות לנוכחותו מעניק לנו הסתיו, גדודי עננים המתכנסים לעת ערב, משייטים לאיטם בשמיים ונראים ברורים וקרובים מתמיד. השמש מכנסת עצמה, נפרדת במחול צבעים איטי, נושקת לשולי הענן בזהב רך. צינת הבוקר כבר דוחקת את צינת המזגן. והסימן העולה מדי שנה, החצבים. אלה מזדקרים מתוך היובש, מרעננים את הנוף בפריחה לבנה ומנידים את גבעולם בניסיון להניס את הקיץ. חזרנו כמו מדי שנה לפגוש פנים אל פנים את החצבים ובימים החמים להתעודד שהרמזים לסתיו קרוב כבר נטועים בטבע.

מאגר המזון של החצב נמצא בבצל ענק הטמון עמוק באדמה. ממנו, בשולי הקיץ, עולה גבעול המעוטר בתפרחת לבנה, כמטר גובהו. הפרחים מסודרים בקבוצות ונפתחים מלמטה כלפי מעלה. צבעם לבן בוהק מול היובש הדהוי של הקיץ. שמו של החצב נגזר מ"חציבתו" את האדמה היבשה או הסלע הקשה. (תופעה מיוחדת זו אפשר לראות בהר הקפיצה ליד נצרת). יש מקומות בהם החצב מתהדר בפריחה צפופה, אלה, כקבוצה, מנידים את גבעולם בתפילה חרישית.

זכרנו משנים קודמות, פריחה נפלאה של חצבים רבים סביב חירבת קרתא, ליד עתלית. שם, בין שרידי המבצר העתיק מתעוררים החצבים למושבה צפופה. בשנה שעברה היקפו פרחים צחורים את עצי החרוב, אלה כפופי נוף שהרוח החזקה הזחילה אותם על האדמה כאילו היו שרכים. עשינו דרכנו אל חירבת קרתא, בתקווה לראות את שדה החצבים הצפוף. בתחילת העלייה פגשנו חצב בודד, נאה ומתהדר בגבעול ארוך, קצהו שזור בפרחים לבנים בפריחה אך אחיו הצפויים נעדרו מהתמונה. אבל דקות אחרי שהעין הורגלה, גילינו רבים, לא כמו שנה שעברה. סביב החרוב הזוחל נתגלה חצב חסון ואמיץ. פורח כדוגמה לגבעולים מסביב שיהפכו לחצבים.

חירבת קרתא הוקמה במאה ה-12, מבוא לכניסה למבצר הגדול, מיצד חסון שנועד להגן מפני שודדים ולסנן את הבאים למבצר עתלית, נקרא 'לה דטרואה' (מיצר בצרפתית), על שפת קצהו של נחל אורן. שביל מסומן בכחול מסובב את המטייל בין מערות חצובות בכורכר, חפיר עמוק שמקיף את המקום ושרידי מבנים. שביל מיוחד מטפס אל מרפסת תצפית שנקרא על שמה של לימור, בת למשפחת ג'יניאו, ממייסדי מפעל המלח בעתלית. מי שמסב את ראשו מערבה מגלה את יופיו של הים, בגווני הטורקיז, גליו הלבנים. את המבצר הענק שנעוץ בים הרחב בנו הטמפלרים הקדומים על חצי האי. עד היום גלי הים נושקים לחלקו התחתון. מבצר עולי הרגל, הוא מבצר עתלית, לצערנו המקום אינו פתוח לקהל המטיילים ומה שנותר לצפות בו מהמרפסת הגדולה באתר.

איך מגיעים: כביש 2, (ת"א-חיפה), יורדים במחלף עתלית, ממשיכים מערבה, לכיוון הים. לפני פסי הרכבת, ממזרח לכביש, חניה גדולה, ושביל מסומן בכחול המטפס לחורבה. אפשר להגיע גם דרך חורשת לימור שנמצאת ממזרח לאתר, מיד אחרי תחנת הדלק, בכניסה לעתלית. המדרגות בקצה המערבי של החורשה.

לא להחמיץ 1: לצפות במראות השקיעה מהמרפסת מול המבצר והים.

לא להחמיץ 2: אתר מחנה המעפילים בעתלית, לאחרונה הוצבה במקום אניית מעפילים גדולה, בתוכה עורכים סיור ומיצג אור קולי מרשים. המוזיאון מוקדש לסיפור אוניות המעפילים. 04-9842913. (הכניסה בתשלום).

עוד חצבים בסביבה: בכניסה לבית ספר שדה מעגן מיכאל, לפני בית הקברות המוסלמי אפשר לראות חצבים רבים.

שיתוף
0
דובי זכאי
דובי זכאי

פוסטים קשורים

21 בספטמבר 2024

גלריה/ שדות וגידולים


קראו עוד
11 במאי 2024


קראו עוד
7 באוגוסט 2023

ענק מבטון נוסע בכביש


קראו עוד

Comments are closed.

דובי זכאי

על עצמי
עיתונאי עצמאי, כותב על מסלולי טיול, מבחני רכב כבד ושטח. באתר למטייל מסלולי שטח, פינות לקפה. תערוכת קבע של ציורים ואיורים. מאייר ומצלם כותב ספרי טיולים וילדים. לכל הכתבות מתלווים תצלומים של הכותב.

            אין תוצאות כל התוצאות

            דובי זכאי © 2023