צפר מתחיל משקיע זמן רב בזיהוי הציפור, שהמשקפת צמודה לעיניו, הוא בוחן את המראות בשמיים עם התמונות שבספר, עד שהפעולה מסתיימת כבר נעלמות הציפורים. לכן, השלבים הראשונים של צפרות כדאי להצטרף לצפר ותיק, הוא מזהה את הציפור. לפי פריסת הכנפיים, התעופה המשותפת כלהקה, צורת המקור, מוטות הרוחב של הכנפיים ועוד. צפרים בדרך כלל מצוידים בהרבה סבלנות, יש להם יכולת לשבת שעות, כמעט קפואים במקומם, נסתרים מאחורי שיח. אחרי שהצפר המתחיל למד את הצבעים מסתבר שחלק מהעופות משנה את צבעו במהלך ההתבגרות כצעירים צבעם אחר. הפלמינגו הצעיר מתהדר בצבע האדום תחת כנפיו, הבוגר הופך לשחור. הירגזי, זנבתן, זרזירים, דרורים זמירון גם מחליפים צבע בהתבגרותם.
שמונה במאי, זהו התאריך הרשמי. יום הנדידה הבינלאומי. רגע לפני התאריך הרשמי כבר מתגלות להקות גדולות של ציפורים מעל הערבה. אלה אותן עופות שהשלימו מסע קשה של כ-3000 ק"מ, בדרכן מאפריקה אל אירופה המתחממת. אילת והערבה משמשות כגשר יבשתי עבור הציפורים. על קו החוף באילת הן יכולות לנוח, לאסוף כוחות לקראת המשך המסע. אחרי שחצו את החולות האינסופיים של סהרה, את הבדידות מעל מרחבי סיני והים, הן מגיעות למקום מיושב ומפנק בו הן יכולות למצוא מים ומזון ומזור לגופן השברירי והמותש. לקראת עונת הנדידה מגיעים אל הערבה צפרים מקצועיים וחובבים רבים מכל העולם, אלה מצוידים במשקפות וטלסקופים מתייצבים על ראשי הגבעות, בפארק הצפרות באילת, ולכל אורך הערבה כדי לפגוש את הלהקות הצפופות של הציפורים החולפים מעל ראשיהם. אנשי הערבה, לו יכלו, היו מחבקים את הציפורים, אבל השמיים גבוהים מדי, והציפורים, כידוע, קצת רגישות לנגיעה. אז הם מתארגנים על האדמה לקלוט את הצפרים שבאו לצפות בפלא, הפנינג ענק של צפרות, אסטרונומיה, סיורים, הדרכות, תצפיות וטיולים.
סביב קיבוץ יוטבתה, במטעי בתמרים והחורש הצמוד, תוכלו לצפות בציפור עדינה, 'סבכי השיטים', שמוצאת מסתור בסבך עץ השיטה הדוקרני. או בטריסטרמית השחורה, ציפור שעפה במהירות וכמעט ולא עוצרת במעופה, פועורת את פיה ללכוד באוויר חרקים. אחרי להקות הציפורים מזנבים הדורסים, ציד קל יחסית, לתפוס במקורן את אלה שמתעייפות ונופלת לטרף. וכך, אפשר לראות את העקב המזרחי ונץ קצר משייטים בשמי הערבה. בפארק תמנע, למשל, תוכלו לראות רחם, קטה הודית שמגיעה עם חשיכה ללגום ממי האגם. (בפארק תמנע מתקיימים גם סיורי לילה לאסטרונומים המתחילים). חובבי תצפיות הציפורים מכירים את המצפה החדש מול בריכות המלח שנמצאות דרומית לאילת, שם אפשר לראות את להקות הפלמינגו, הצעירים בצבעיהם האדומים ואת הקשישים יותר בנוצות הכהות. מהלכים בבריכות הרדודות, מקורן חותר במים כדי לשלות את הפלנגטון מזון מיקרוסקופי שנמצא במי הים. בין הפלמינגו מסתובבים במים הרדודים גם טבלן בינוני, אנפה ארגמנית, חסידה שחורה, ברווזים, בז שחור ועגור.
איך מגיעים: כביש הערבה (90) נמתח מצומת ערבה ועד אילת, כדאי לבדוק באתר האינטרנט היכן מתקיימת פעילות ומתי. בדרך כלל הפעילות בדרום הערבה.
המלצות:
פרטים: פסטיבל לצפרות ואסטרונומיה, 08-6326555. לאתרי הלינה ותוכנית הפסטיבל: www.gonegev.co.il
טיפ 1: טיול בשמיים – האסטרונומיה (מיוונית אסטרון – כוכב, נומוס – חוקי התנועה), נחשב למדע העתיק בעולם האסטרונום (או בשמו העברי התוכן), התבונן בשמיים וכתב על התופעות עוד בתקופת בבל הקדומה, סיורים ליליים בפארק תמנע, שם מאחורי קפל של הר נישא, החשיכה מושלמת, הכיפה הזוהרת של כוכבים נוצצים שם ובערבה בכלל יותר מאשר במקומות אחרים בארץ, בגלל החושך המוחלט, בגלל ניקיון האוויר.
טיפ 2- צפונה משם, בפאתי אילת נמצא המוקד המושך צפרים רבים מכל העולם, 'המרכז הבינלאומי לצפרות באילת', שם, בין הבריכות המים המתוקים והמלוחים, סלולים שבילים מפותלים, (מתאימים גם לנכים), השבילים מוליכים למבני מסתור מיוחדים בהם אפשר לשבת בשקט, להתבונן בציפורים המגיעות מהמדבר לנקודת עגינה ראשונה על היבשה, אל סבך צמחי הקנה, אל החרקים, אל המזון ואל המים.