לפני זמן, צלצל אלי חבר, סיפר לי שהבן שלו קרא כתבה בה אני מספר על מקום מסוים, שנמצא כמה מטרים מהים, אפשר להקים שם אוהל ולהעביר לילה. הילד, מסתבר, ביקש מאביו לנפוש ביחד במקום שהוזכר. החבר, חובב הנוחיות, ביקש אדבר על לב בנו שימיר את הבילוי באוהל במלון ה"כל כלול": "עשה טובה" ביקש "שכנע את הבחור שיוותר, אין לי כוח להדחק לאוהל ללילה שלם". צלצלתי לבן ה"סורר", שכנעתי אותו לא לוותר לאבא ה"פדלאה", וכך יצאו השניים, אחד ממורמר, השני מאושר, להקים אוהל מול הגלים.
חלפו יומיים שלושה, האב התקשר, חיכיתי לקיטורים, גב תפוס, לילה ללא שינה. אבל חברי אמר לי: "תודה. זכיתי להכיר את הילד שלי. ישבנו בפתח האוהל עד שעה מאוחרת דיברנו, ראינו את הים, קמנו בבוקר לטיול רגלי. הרבה שנים לא היה לי חופש מלא ומהנה כזה".
בשנים האחרונות חלק מהמטיילים/ נופשים בארצנו בוחרים בחופש אחר, חלק בגלל החיסכון, אחרים נמאס להם מהמותרת המיותרים וחוסר האינטימיות באתרים השונים. לקראת ימי הקיץ והחופשה המתקרבת אנו מציעים לכם כמה הצעות לבילוי קצת אחר עם הילדים, אוהל תחת מיליון כוכבים, פתרונות לחופשה לא יקרה ועוד כמה רעיונות לבלוי משפחתי בקיץ. גזרו ושמרו.
לישון, בלי תשלום/ חניוני לילה
המטייל הכמעט מקצועי, מכיר את חניוני הלילה הפזורים לאורכה של הארץ. שטחים שהוכשרו והוכרו על ידי רשות הטבע והגנים כמקום ללינת לילה בשטח, המקום נועד לקבוצות או בודדים. אין כאן מים, וגם אין שירותים, זהו מקום מסודר ללינה. חניוני הלילה מסומנים בבירור במפות סימון שבילים, בדרך הם כלל קרובים לאתרי טיול. הלינה במקומות אלה ללא תשלום.
יתרון: המקום בלב הטבע וללא תשלום. חיסרון: אין מים ושירותים הכל צריך להביא לבד.
לישון, עם תשלום/ חניוני לילה בתשלום
המקום מסודר קרוב לאתר תיירותי, עם מקום מוגדר להקמת אוהלים, שירותים ומקלחות, בדרך כלל במקום יש מטבח לרשות המטיילים. מקום להדליק מדורה, אפשר לערוך טיול לילה, בחלק מהמקומות יוצאים לטיולים מסודרים עם עששיות. המחיר זול בהרבה מבתי המלון והצימרים. ההצעות מרוכזות באתר אתר "אורחן לילה". https://www.campingil.org.il
יתרון: יש מקומות קטנים וחמודים. חיסרון: המקומות קרוב לים, כנרת, נחלים בשיא העונה מלאים.
אירוח/ החלפת דירות
פתרון זול לנופש, ומוכר בעולם – החלפת בתים. משפחות מצפון דרום ומרכז הארץ מחליפות את הדירה זו עם זו . אפשר ורצוי שההחלפה תעשה עם חברים, בני משפחה או מכרים של חברים. כך יכולים כמעט ללא עלות דיור להחליף אווירה, מקום ושני הצדדים יכולים להנות מנופש. אתר מיוחד להחלפת דירות https://www.ppt.co.il/homes.
יתרון: זה לא עולה. חיסרון: רוב מחליפי הדירות אנשים סבירים וכייפים, אחוז קטן בעיתיים, לכן כדאי להכיר את המשפחה המחליפה, קודם ההחלפה.
אירוח חילופי/ משפחה מארחת
משפחה מארחת משפחה. הזמנה של חברים עם הילדים להתארח לכמה ימי אירוח בביתם, (רצוי ששתי המשפחות יהיו ביחסים מאוד טובים). המשפחה המארחת אחראית על תוכנית הבילויים, טיולים, סרטים, הצגות, טיולים עירוניים מסעדות וכו'. אחרי שבוע שבועיים מתחלפים המארחים הופכים לאורחים בבית החברים.
יתרון: כיף גדול לילדים ולחברים. חיסרון: זה חייב להיות עם חברים טובים שגם הילדים מקושרים.
טיול ספרותי/ בעקבות ספר שאהבתם
בעקבות סופרים וספרים טיול נושא. להגיע למקום עליו כתב עגנון, או מקום שמספר עליו עמוס עוז, מאיר שלו ואחרים. ההתחלה בבחירה משותפת של ספר, המשפחה קוראת ואחר יוצאים לטיול לאותם המקומות עליהם נכתב הספר. (פתרון קל, להצטייד בספר, 'טיולים בעקבות סופרים' עידית שכטר-פייל הוצאת ידיעות אחרונות, שם כבר מופיע הספר קיצור העלילה והמסלול).
עוד ספר נושא, טיולים בעקבות עצים עתיקים – (101 עצים מופלאים, יעקב שקוליניק צילום: חנן יששכר. הוצאת עם עובד)
ספר נוסף מעמיק על ההיסטוריה של המים בארץ. טיולים בעקבות מים – (מים בקצה המנהרה, טיול במפעלי מים קדומים, צביקה צוק הוצאת יד בן צבי)
יתרון: שילוב של קטעי קריאה בטיול. חיסרון: צריך למצוא ספר שמתאים גם לילדים ויש.
טיול חושך/ בלילה בלילה
רצוי ליל ירח מלא או חלקי, טיול לילי בשבילים מוכרים ומסומנים, בלילה זוהרת בלבן שכבת הכורכר שמונחת על השבילים. להצטייד בפנס טוב, או עששיות. לקבוע מסלול מעגלי וללכת ביער. לומדים את קולות הלילה ביער, החיות שחלקן יוצא לצייד, אפשר לסיים במדורה קטנה, (במקום שמותר להדליק אש). לחוששים, סיור ספארי מסודר, מדי לילה באגמון החולה. טיפ חשוב: לפני היציאה המשותפת, לצאת לטיול הכנה באור יום כדי להכיר את השטח, לא לשכוח פנסים. ולקבוע לכם נקודות ציום לדרך חזרה.
יתרון: המפגש עם הלילה והיער מנער הרבה פחדים. חיסרון: האמת, אין.
לימוד מפה/ 1:50.000 במציאות
כיום בעזרת ה-GPS מגיעים בקלות לכל מקום. אבל כדאי גם ללמוד לטייל בעזרת מפות טיולים וסימון שבילים, 20 מפות מקיפות את כל הארץ. ההורה שיש לו קצת מושג יכול לתת לילד לתכנון מסלול טיול רכוב, על אופניים או ברגל, אחר כך לצאת לשטח ולראות איך המסלול מתגשם בשטח.
(ספר לעזרה: צעדים כפולים/ מדריך מפה לניווט, ישראל טאובר, הוצאת מפה).
יתרון: אפשר גם לבקש מילדכם לתכנן מסלול נסיעה לצפון או לדרום במפה רגילה.
אוכל/ ארוחת שדה
אחת לשבוע (או יותר) יוצאים לאכול את ארוחת הערב בטבע. אפשר ללכת לים, לחכות עד שהשמש שוקעת ואז אפשר לפתוח את הצידנית ולפרוס את ארוחת הערב. אבל נחמד יותר לצאת לחניון מסודר של קק"ל באחד היערות. לבחור את המקום מראש, להתארגן כראוי עם תאורה ועצים למדורה (רק אם מותר שם להבעיר אש), את שלב החביתות/ שקשוקה/ ביצה עין אפשר להכין בשטח, על גזייה (וגם את הקפה). כדאי להזמין אתכם חברים עם ילדים בני אותו גיל. עד שהאוכל יהיה פרוס ומוכן הילדים יוכלו לשחק.
אוהל/ בחצר הבית
כן, אפשר גם ממש צמוד לבית, בחצר. לא רק בבית פרטי, גם בתים משותפים שיש להם חצר מסודרת. החוויה של לישון בחוץ בחצר. חוויה מעוררת לילדים (שנרדמים באוהל מאוד מאוד מאוחר), חוסר שינה להורים שיוצאים לבדוק אם הכל בסדר אצל הילדים. הורים שרוצים גם אוהל בבית מתבקשים לפנות חלק מסלון ביתם לטובת אוהל בלב הסלון. יתרון: עיסוק של כמה ימים לילדים. חיסרון: יש סיכוי שאוהל זה יישאר כמה ימים וישבית את הסלון.
נוסטלגיה/ איפה סבא וסבתא גדלו (לילדים גדולים)
טיול לשמח את סבא וסבתא, לבקש מסבא (או סבתא) לספר על ילדותם, היכן נולדו (אם זה בארץ) היכן גדלו ולבקש מהם לנסוע למקום בו נולדו וגדלו. במידה וסבא וסבתא לא נולדו בארץ, לבקש מהם ביקור במקום הראשון אליו הגיעו בארץ. כדאי לצלם את הסיור המשותף, וכמובן הסיפורים יזרמו, לנכדים.