בקעת הירדן. שלושה מקומות מהחשמונאים ועד היום
רצועה צרה היא בקעת הירדן, תחומה בין מורדות מדבר יהודה ואפיקו של נהר הירדן. באיזור זה הנהר עצל חורץ את דרכו בפיתולים כואבים ובפס צמחייה ירוק. חקלאות מפותחת של תושבי הבקעה הביאה את השדות כמעט עד לנהר. בתקופת הורדוס הוקמה כאן העיר 'פאצליס' לכבודו של פצאל, אחיו של הורדוס. ההיסטוריה החשמונאית נושקת לאזור, לאורך בקעת הירדן וים המלח הקימו החשמונאים מבצרים, יריחו היתה עיר חשובה, מלכים וכוהנים התגוררו בה. בראש הר הסרטבה, הגבוה בהרי הבקעה הדליקו משואות וכך העבירו ההודעות לחלקים אחרים של הארץ. לכבוד החג גולש מדורנו אל שולי מדבר יהודה, שלושה מקומות לטייל בהם בחג החנוכה.
אנדרטת הבקעה: האנדרטה המרשימה נטועה למרגלות הסרטבה, בולטת במיקומה הגבוה. האנדרטה הוקמה ביוזמתו של האלוף, רחבעם זאבי ז"ל, לזכרם של חיילי צה"ל שנהרגו במלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה והמרדפים ובפעילות הצבאית. הפסל יגאל תומרקין הכין את הפסל מכלי נשק ורכב שרותכו יחד לפסל גבוה. סביב הפסל מרפסת גדולה שנשלחת אל נופי בקעת הירדן, ותצפית על הישוב יפית, פיתחת נחל פצאל, פצאל, הרי מואב וגבול ירדן וערוצו של הירדן. קיר ארוך ליד הרחבה ועליו צרובים שמות החללים. למרגלות האנדרטה חורשת לפיקניק.
איך מגיעים: על כביש הבקעה, 90, צפונית לצומת פצאל פניה מערבה לכביש העולה לאנדרטת הבקעה. (זהירות! לבאים מדרום אין מעבר לצידו השני של הכביש. להמשך צפונה ולעשות סיבוב פרסה).
עיינות פצאל: (עויוון אל-פסאיל), שמורת טבע של מעיינות צלולים. שפיית המים מהמעיינות משתנה מעונה לעונה. כיום זורמים מים חיים, חלקם מנותבים באמות בטון ובבריכת בטון נכלאים בצינור 'רב צול' ומוזרמים למערכת אספקת מים לבקעה. המקום עטוף בהרים, צבעי מדבר רכים שלפתע מתגלה נווה המדבר שופע ירוק ועצי שיזף מצלים. אחד המעיינות מזרים את המים בערוץ קטן לבריכות שכשוך חביבות שבהם דגיגים זעירים. לאורך הגדה הדרומית של הנחל אמת מים עתיקה, אמה זו היתה חלק ממפעל המים שהוליך מים לעיר פצאליס, (פצאל), שכאמור בנה אותה הורדוס.
איך מגיעים: מצומת פצאל פונים מערבה לכביש 505. חולפים על הכניסה לפצאל, אחריו יש פניה שמאלה לכביש, (יש שילוט) סימון שביל כחול. 1.1 ק"מ עד מזלג בכביש, בוחרים בנתיב השמאלי וממשיכים עד המעיינות ועצי השיזף.
אנדרטת המערה: לזכרם של שלושה חיילים שנפלו במרדף אחרי מחבלים במרץ 1969. רס"ן חנן סמסון, רס"ן יוסי קפלן וסמל בועז ששון. חיילי הצנחנים הגיעו אל מערה במהלך מרדף, בפתח המערה ישבה בדואית והניקה את ילדה, החיילים שאלו אותה אם יש מישהו במערה והיא השיבה בשלילה, והמשיכה להניק את תינוקה. החיילים האמינו לאישה ולא טיהרו באש את המערה. שהתרחקו החיילים יצאו מהמערה המחבלים והרגו את החיילים. אתר זיכרון בצל של חורש אורנים ועל הסלעים במרחק קצר המערה ממנה יצאו המחבלים. מנקודת התצפית נפרס מראה נפלא של בקעת הירדן והישובים הזעירים בבקעה.
איך מגיעים: חוזרים לכביש 505, ממשיכים, מערבה לכיוון מעלה אפרים. על המדרונות התלולים בין סלעים, אחרי איזור התעשייה, משמאל לכביש, שביל המוליך ל'אנדרטת המערה'.
מסלול הליכה: מאנדרטת המערה, המסלול יורד דרומה, לוואדי א-זנניר, (סימון ירוק), בהמשך מתחבר למסלול כחול שיורד למעיינות פצאל, לאורך המסלול כמה מדרגות סלע, מפלונים. (מפת טיולים וסימון שבילים 5-6).
מקום/ מהחשמונאים ועד היום.