לפני זמן הייתי נוכח בשחזור פסיפס ענק באתר השומרוני הטוב בדרך לים המלח, באתר שיש בו ריכוז גדול של פסיפסים פגשתי שלושה אנשים כורעים על ברכיהם, לפניהם קופסא ארוכה של אבני פסיפס קטנות בצבעים שונים, והם בשורה אחת משלימים את הפאזל הענק על פי צילום. בסבלנות אין קץ מרכיבים אבן לאבן ויוצרים את השלמת הפסיפס המשוחזר.
וכך עם התמונה בראשי של אמני הפסיפס הגעתי לפארק שוהם, ממזרח לישוב שוהם. 2000 דונם של יופי שצופה על הסביבה, בימי החורף שהפארק מתפקע מרוב פריחה יפיפייה ואל שביליו מגיעים רבים לטיולי פריחה מודרכים בעזרת המתנדבים משוהם. בימים אלה שהסתיו מתחיל לנגוס בקיץ ושרידי הקיץ עדין ניכרים בצמחיה השדופה כדאי להגיע לראות את הפסיפס הגדול. בשנת 1986 התגלה אתר ארכיאולוגי גדול, מהמאה הרביעית לספירה, בית בד ענק, לצידו שרידי כנסייה גדולה ובריכה חצובה לאגירת מי גשמים, הארכיאולוג ד"ר עוזי דהרי חפר במקום ובשנת 1995 נערכו חפירות הצלה בעזרת ילדי בית הספר בשוהם. לאט לאט נחשפה רצפת פסיפס ענקית, מדהימה ביופייה, ובית הבד. המקום היה במרחק של כק"מ מישוב. מחצבה עתיקה לבניית הכנסייה הפכה לבריכת מים להשקיה ומי שתייה לעדרים. זו כנראה כנסייה ביזנטית, מהמאה הרביעית לספירה, כ-100 מ"ר גודלה, רצפת פסיפס שחלקים גדולים ממנו נותרו ושומרו. בקצה האולם מבנה מעוגל, (האפסיס), עליו שרידי פסיפס נהדר. במרכז הרצפה עיגול פסיפס עם כתובת עתיקה: "המקום הזה הוא של האדון הבן האחד", כתובת נוספת שנמצאת בכניסה לבית הבד: "של בקחוס הקדוש". הממצאים כוסו בשקי אדמה עד שימצא התקציב לפתוח את המקום לקהל ואמנם לפי כחודש נפתח המקום לקהל.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 444 (מחלף בן שמן – גבעת כח) פונים מזרחה לאיזור התעשייה שוהם, (כניסה דרומית), נוסעים כק"מ. פונים ימינה לפי שילוט פארק שוהם. נוסעים 0.6 ק"מ, ופונים ימינה בדרך עפר לבנה. אחרי 0.6 ק"מ מפרץ חניה לכנסייה בקחוס הקדוש לפסיפס ובית הבד.
ועוד משהו: מעט לפני חניון הפסיפס, משמאל, פינה בצל עצי שיזף ענקיים. שולחנות פיקניק בנויים בחצי עיגול. החניון הקטן הוקם לזכרם של שרה ואהרון שיימש, אשר חלמו בחו"ל לעלות לארץ ונספו בשואת יהודי אירופה. המקום מתאים למשפחה שרוצה לפוש לארוחה קלה.
ועוד משהו: תצפית יפיפייה על כל הסביבה נקראת 'גבעת הספלולים', מסלול הליכה קצר מטפס אל נקודת תצפית לזכרו של סמל גיא סודאי שנפל בלבנון בשנת 1994.